ARTIKLAR
   
 

Hej alla djurvänner

Nu har hösten kommit med regn, blåst och snart snö, och djuren får det svårare.

Stig Wärmé har som vanligt sett till att vårt magasin i Hörningsnäs är fullt med fågelfröer och rådjurspellets, det rör sig om flera ton foder som kommer väl till pass i vinter

Under vår korta sommarsemester i Jämtland gjorde vi ett uppehåll i hjortronplockningen och gjorde ett besök på Frösö Zoo.(se bild). Djurparken har funnits sedan 1960 och är på 42 hektar och har specialiserats sig på exotiska djur. Där fanns kragbjörn, näsbjörn, lejon, hyenor, dingohundar, apor, lokatt, fjällräv och sibirisk tiger som nyligen fått 4 ungar. Där fanns också ett savannområde med giraff, zebra, antiloper och bufflar. mfl.

Tropikhuset som invigts av kungen och drottningen var mycket intressant, där fanns krokodiler, ödlor, fågelspindlar, skorpioner, gibbonapor samt silkesapor som just fått 2 ungar, som var en stor sensation, men så små, så små. Det fanns även ett intressant museum med uppstoppade djur från söder till norr i Sverige.

 
Under hjortronplockningen kom vi till en uttorkad å som vi följde till källan, och där fanns en välbyggd bäverhydda, man förvånas av att det kan vara så stadigt och välbyggt (se bild<<), men någon bäver såg vi ej, ty det var mitt på dagen och de hörde troligen oss.
 

 

Vi fick påringning av två medlemmar som berättade om en kvinna som bodde i en sommarstuga i Sorunda med många katter. När vi kom in fick vi en smärre chock, det fanns varken vatten, avlopp eller el. Innanför en dörr fanns ett utrymme på c:a 10 kvm och där vistades 56 katter som såg nästan likadana ut, alltså inavel, men de var inte vanvårdade.

Med kvinnans hjälp fick vi in 32 katter i burarna som placerades på olika håll. Det finns 24 katter kvar som kvinnan vill behålla ,så vi tog kontakt med djurskyddsinspektören i kommunen och föreslog att hon får behålla de tillåtna 9 katter, som vi skulle kastrera och ID-märka åt henne gratis.(se bild>>)

 

 

 

En sjukpensionär ringde och undrade om vi kunde hjälpa honom med 12 katter, vi åkte ut till en adress i Björkhagen och kom till en godhjärtad djurvän som berättade att han inte orkade med sina katter längre. Vi tog kontakt med kattstallet i Åkeshov där vi hyr burplatser och fick plats för 6 kattungar c:a 4 månader gamla, och 3 av dessa har redan fått nya fina hem. Vi har just nu 17 katter i kattstallet som har fina och rymliga burplatser som de trivs i.(se bild) Är det någon som vill ställa upp ideellt som volontär och sköta katterna på kattstallet är de mycket välkomna.

 

Lennart Sjöström, en gammal medlem, ringde och berättade om en flyttbuss, som parkerat i Nacka, och när flyttgubbarna öppnade dörrarna till bussen, hoppade en katt ut framför Lennart. Han frågade flyttgubbarna om dom visste något om katten, svaret var nej. Dom hade varit på många ställen under dagen och visste inte var katten kom ifrån. Den hade väl hoppat in i bussen för att vila sig i en skön soffa. Lennart tog en promenad på kvällen för att leta efter rymlingen, som satt där flyttbussen hade stått. Lennart tog hem katten och gav den mat och såg att den var ID-märkt, ringde kennelklubben och fick namn och adress på ägaren som bodde i Johanneshov, tog kontakt med ägaren som blev jätteglad att få sin katt tillbaka och erbjöd hittelön som Lennart hänvisade till Djurens Vänner. Man ser hu bra det är att ID-märka sin katt.

Vi har hjälpt många djurägare med både mat och veterinärkostnader, tack vare generösa människor som skänkt oss små och stora gåvor

Vi vill tacka våra medlemmar som ställt upp som jourhem och stort tack till Cat & Dog (Älvsjövägen 100) som försett oss med katt och hundmat.

Vi önskar våra medlemmar GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR från styrelsen gm Rolf och Inga