ARTIKLAR

Hej alla djurvänner
Vintern blev inte så svår, så i mars var det vårvärme, men i april blev det bakslag med kallt och snö här i Sthlm. Som vanligt har vi sponsrat ”Söders Fågelbar” på Tantoberget med fröer hela vintern, och det uppskattas både av fåglar och fågelvänner. Bristen på sork och lämmel i norra Sverige under vintern orsakade en uggleinvasion i södra Sverige, bl.a. dök det upp många Lappugglor i Mälardalen. På Adelsö i Ekerö fanns denna uggla (se Bild) en längre tid och många ornitologer vallfärdade dit.

  Lappuggla på Adelsö

Viltjouren
Det händer mycket i naturen så här års, det föds många djurungar , harmamman föder sina ungar ute och lämnar dem där,  och kommer  och diar dem bara två ggr på dygnet. De är alltså inte övergivna och ska lämnas ifred. Ekorrungar som är övergivna får Ewa Kierkegaard ta hand om och föda upp med nappflaska.  Bäverungar som vid 2 års ålder lämnar sina föräldrar för att söka egna  revir , hamnar på konstiga ställen bl.a. i en pool i Västerhaninge (se bild). Den fick infångas av viltvårdare och forslades till Vårby  där den släpptes i Mälaren.
Så här års finns det många hemlösa katter som får ungar utomhus och vi försöker fånga in dem och placera dem antingen på Kattstallet i Åkeshov  eller  våra jourhem efter undersökning på Årstakliniken. När det gäller raskatter (se bild) är det inga problem, ty de är dyra i inköp och är försäkrade och ägarna är rädda om dem.
Vi fick förfrågan från Norrtälje Katthem om vi kunde hjälpa dem med rastgårdar utomhus för katterna. Vi gjorde då ett studiebesök och tyckte att katthemmet var välplanerat och välskött med stor karantän. Katterna säljs för 1200:- och är då ID-märkta, vaccinerade och försäkrade. De visade oss planeringen av rastgårdarna och det såg bra ut. Hemmet drivs av Cecilia och Jan (se bild) och deras hemsida är www.kattcenter.se

Vi tackar för små och stora gåvor , från styrelsen gm Rolf och Inga

 

 

Bäver i pool

Jesse