Alla
 
ARTIKLAR
  ur AKTUELLT från Djurens Vänner 2012 02 06  
 

Hej alla djurvänner
Vi tog semester i januari månad och åkte till Fuerteventura (en Kanarieö). Vi hyrde en bil  i några dagar, för att komma till olika ställen på ön. Vi besökte djurparken ”Oasis Park” där vi har varit förut, flodhästungen som vi fotade förra året hade blivit nästan dubbelt så stor och såg välmående ut. Vi såg även tvättbjörn som var pigg och alert (se bild).

 

tvättbjörn
 

Vi såg även Sjölejonshowen som var riktigt bra (se bild). Där finns också Flamingos, och man förvånas över att de kan stå på ett ben och sova (se bild). Vi träffade vår gamla kompis chimpansen som liksom förr om åren sträckte ut sin hand och tiggde banan, och det fick han trots förbud att mata (se bild)


Vi tog även bilen till Playa Jandia och sökte lä mot blåsten mellan sanddynor och småbuskar. När vi skulle äta våra medhavda smörgåsar, hörde vi två korpar, och när vi härmade dom, så flög dom ner till oss och tiggde mat. Dom åt ur våra händer och våra lunchsmörgåsar försvann snabbt, som tack fick vi fina närbilder (se bild). Det fanns även jordekorrar som var vana att få mat av folk, Jordnötter tog de direkt ur handen (se bild)


När vi åt vår middag på hotellet på kvällen, så tog vi stora portioner, för nedanför vårt bord på terrassen fanns några katter, som hade lärt sig vid vilken tid vi åt, och dem smög vi till lite mat.
Trots semester fick vi samtal från Sverige på mobilen ang. djurärenden, som vi försökte lösa på bästa sätt.

Vintern var mild, men när vi kom hem i slutet av januari kom både snö och kyla, och många satte igång att mata sina fåglar och köpte fröer av oss. Sista helgen i januari är ju den helg man ska räkna sina fåglar på matbordet över hela Sverige och rapportera in till Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) och i år blev deltagandet rekordartat c:a 20.000 rapportörer. Här i Sthlms-trakten blev den vanligaste fågeln, Talgoxen, och själva hade vi c:a 60 gråsparvar, men annars har gråsparvarna minskat här i Sthlm.

Sjölejonshowen

chimpansen

  Viltjouren
De två sångsvaneungarna vi skrev om i föregående nummer, flög iväg under hösten, men den ena kom ju tillbaka, men flög iväg igen, men är nu tillbaka och vilar för vintern i Ewas lada. I slutet av december fick Ewa in en krockskadad fjällvråk, den var dålig och låg i buren, men hon matade den med 3-400 gr kött varje dag och nu sitter den upp. Den har ett skadat öga och frågan är nu om den kan fånga mat själv, så den kan släppas fri, eller om det blir till en djurpark.
Det finns 2 knölsvanar med skadade ben, och de tillfrisknar och kan snart släppas, och en som är oljeskadad som ska äta upp sig och tvättas.

Januari är en svår månad för många ekonomiskt, och vi är glada att vi kan hjälpa dessa med djurproblem, det kan vara mat och kattsand eller veterinärbesök hos Årstakliniken, och vi har sponsrat katthemmen i Nynäshamn och Norrtälje och Söders Fågelbar och detta tack vare våra medlemmars gåvor, så tack än en gång för små och stora gåvor från styrelsen

gm Rolf & Inga